A magyar filmes kultúra számára fontos 1956

A filmes kultúra számára fontos 1956
A filmes kultúra számára fontos 1956

Egy filmet terveznek forgatni, melynek a témáját az 1956-os december eleji salgótarjáni sortűz adja. A város a kultúra alapból 10 millió Forinttal járul hozzá a forgatás költségeihez, hogy minél jobban megismerjék a város lakói, milyen megtorlás zajlott a levert forradalom után.

A film az idősebbeket és a középiskolásokat is meg kívánja szólítani. Cél, hogy minél tisztább képet kapjanak a salgótarjániak arról, hogy milyen véres megtorlás volt a városban.

Fontos kiemelni, hogy elsősorban játékfilmes elemeket fognak alkalmazni a történek megjelenítésében, amely talán még vonzóbbá teheti a fiatalok számára, akik ebben a korban a legfogékonyabbak a filmes kultúra iránt.

Nagy tömegjeleneteket is láthatunk a filmben, melyet két év múlva terveznek majd bemutatni. A történet hitelessége levéltári adatokra, még élő szemtanúkra és túlélők beszámolóira építkezik.

A város polgármestere, Székyné Sztrémi Melinda üdvözli a film elkészítését, hiszen a város történelmének még egy máig elég homályos foltja az 1956-os sortűz. Szeretné, ha nem merülnének feledésbe az események, ezért is támogatja a város a kultúra alapból a film elkészítését.

Nógrád megye székhelyén 1956. december 8-án nyitottak tűzet békés tüntetőkre, akik a megyeháza előtt gyülekeztek. Volt köztük acélgyári munkás és diák is. Egyes adatok szerint 49 ember halt meg és több mint százan szereztek egyéb sérüléseket.

A film teljesen hűen fogja bemutatni az akkori eseményeket, így minden néző szemtanúja lehet a megtorlás borzalmas tetteinek.

Print Friendly, PDF & Email