Eljut-e a bolyongolyó a célhoz?

Bolyongolyó

A fizikát a legnehezebben magyarázatok útján lehet megérteni, a legkönnyebben pedig megtapasztalás útján. Már olyan gyermekjátékok is vannak a piacon, amelyek csupán a fizika erőit használva tanítják és szórakoztatják a kicsiket, mint például a bolyongolyó. Ez egy olyan építőjáték, amely különböző vájatokkal rendelkező elemekből áll. Ezeket kell úgy egymás mellé illeszteni, hogy egybefüggő pályát alkosson az üveggolyó számára.

Azonban a játék egyszerűsége megtévesztő, hiszen nem mindegyik elem használható akárhová. Első pillantásra megfelelőnek tűnhet az építmény, azonban amikor elindul a golyó, akkor fog csak látszani, hogy valóban jó lett-e a végeredmény.

Ha túl magasról indul a golyó és hirtelen kanyart kell vennie, akkor a rá ható tehetetlenségi erőtől a pályáról lerepül, ha azonban nem elég meredek a lejtő, akkor nem ér el a pálya végére. A gyereknek kell kitapasztalnia, hogy a bolyongolyó miképpen tud eljutni a vájatokon keresztül az építmény végéhez. Ez nem pusztán játék, hanem komoly tanulási feladat is a számára.

Print Friendly, PDF & Email