Nagy fékerőt produkál a fékolaj

Fékolaj adja a fékerőt

Mit sem ér az autó fékek nélkül. Egy megállíthatatlanul száguldó fémdobozba senki sem ül bele szívesen. Ezért a fékek minden körélmények között meg kell állják a helyüket, kivétel nincs semmilyen fékrendszer esetén.

A hidraulikus rendszerrel ellátott fékeknek a fékolaj adja a fékerőt. Fékezéskor hozzányomja a fékpofákat a féktárcsához, amik megállítják a kereket és ezzel megáll a jármű is. Rendkívül nagy erőt képesek kifejteni és minden körülmény között meg kell tartaniuk a viszkozitásukat. Nem sűrűsödhetnek be a hidegben, hiszen ez sokat rontana a fékerőn, ami tragikus lenne a téli utakon. Nyáron sem melegedhet fel a nagy igénybevétel alatt, mert ezzel is veszítene az autó a fékerejéből. A fékolaj összenyomhatatlan kell legyen.

Ezeket a rendszereket néha szükséges levegőztetni, hiszen előfordul, hogy a fékek megpuhulnak, mert idővel levegő kerül a csövekbe. A fékolaj megakadályozza a különböző lerakódásokat és általában kompatibilisek minden fém alkatrésszel, tömítéssel, ami garantálja a fékek megfelelő működését.

Print Friendly, PDF & Email