A kerékpár a 19.század egyik találmánya, ami napjainkra nyerte el végleges formáját és külsejét. Ma már számtalan színben, típusban, méretben és kialakításban van jelen. A bicikli alkatrészek közé sorolható a váz, a kerekek, a kormány, a pedálok, a lánc, a fékek, a kormánycsapágy, az első és a hátsó fogaskoszorú, a nyeregcső, a nyereg, a váltórendszer és még sok más apróbb kiegészítő.

Maga a váz készülhet például acélból, alumíniumból, titánból, karbonból. Az utóbbi verziót versenyeken használják. Előnyeként lehetne megemlíteni, hogy rendkívül rugalmas, viszont van egy hátránya is, ami nem más, mint a tartósság. A bicikli alkatrészek cseréje nem minden esetben egyszerű. Ha kisebb a baj, akkor nem kell feltétlenül szerelőt keresni, mivel saját kezűleg is elvégezheti a feladatokat.

Viszont, ha nem tudja, hogy hol a hiba, akkor ha teheti, forduljon szakemberhez! A szervizben dolgozók nemcsak a javításban lehetnek a segítségére, hanem a szükséges kellékek beszerzésében is a szolgálatára lehetnek. A bicikli alkatrészek megvásárlása az interneten keresztül is megtörténhet.