Ahhoz, hogy néhány alkoholos ital fogyasztása a lehető legjobban élvezhetővé váljon, maximálisan kiérződjenek az ízek, jól bevált kóstolási praktikára van szükség. Tulajdonképpen a cognac esetében ez roppant egyszerű. Olyan poharat kell használjunk, aminek az alja sokkal szélesebb, mint a teteje.

Erre a speciális kialakításra főleg azért van szükség, hogy az alkohol illatai megfelelően kiérződjenek. Hiszen az italkóstolás művészetéhez nemcsak az ízek, hanem az illat, a szín, a lecsengés és még rengeteg egyéb tényező is hozzátartozik.

A cognac a pohárba való kitöltés után levegőzzön pár percig, hogy az aromák megfelelőképp kibontakozzanak. Miután ezzel megvolnánk, nekiveselkedhetünk az illatok tanulmányozásának.

A cognac nagyon lágy ital, ezért ügyelnünk kell arra, hogy csak szépen lassan körözzünk a poharunkkal, éppen annyit, hogy a szesz kicsit mozogjon. A végső lépés az ízlelés. Nagyjából ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni, mint a bornál, méghozzá a testet, az aromát és a savakat.