Az építőiparban rengeteg résztevékenység létezik, hiszen egy ház felhúzásának számos részegysége van, amíg a folyamat el nem jut az alapozástól kezdve a végső befejezésig.

A gipszfalak, álbútorok, álmennyezetek létrehozása is külön szaktudást és az elvégzéshez szükséges eszközöket igényli. A gipszkarton szerszámok biztosíthatják a pontos, precíz és gyors munkavégzést. Azonban a teljes körű hatékonyság csak úgy érhető el, ha valaki olyan hajtja végre a kivitelezést, akinek már elegendő tapasztalata van az esetlegesen útba kerülő akadályok megfelelő leküzdésében.

A gipszkarton szerszámok alapjában véve nem nehéz használati tárgyak, tehát elvileg bárki nekifoghat velük dolgozni, viszont a gyakorlatnak valóban meg kell lennie.

Aki kevésbé jártas, annak mindenképpen tudnia kell, hogy a gipszkartont táblákban lehet megvásárolni, amit aztán tetszés és igény szerint szükséges szabni, majd az előzetesen már rögzített merevítőkhöz hozzáerősíteni. Elsősorban a vágási munkálatokhoz van szükség a gipszkarton szerszámokra.