Hidraulika olaj
Hidraulika olaj

A különféle gépjárműkben elhelyezkedő kenőanyagok lehetnek szintetikusak, ásványi alapúak és a kettő keveréke sem ritka eset, hiszen az olajnak igen sok elvárásnak meg kell felelni. A hidraulika olaj kifejlesztése során arra törekedtek a gyártók, hogy egy olyan kenőanyagot hozzanak létre, amelyik az erőátvitelt és a különféle mozgásokat képes tolerálni. Sőt! Ezen kívül még a mozgásokat is képes kismértékben irányítani.

A motorolajok piaca után, a hidraulika olajok foglalják el a második helyet a motorokhoz kapcsolódó termékek eladása terén. A hidraulikus munkafolyadék feladata nem más, mint átadni a nyomást a folyamatosan mozgó motornak, ezáltal pedig, hogy a nyomást átadja, még a kenőfunkcióra is odafigyel. A motor alkatrészei nem súrlódhatnak hidegen kenőanyag nélkül, mert nagy kárt okozhatnak a mechanikai berendezésekben. A hidraulika olaj a nyomásveszteségből adódó hőt is képes elvezetni, ezáltal hasonló hatással rendelkezik, mint a motorolaj.

A motorolaj ugyanis nemcsak a szennyeződéseket eltávolítja az alkatrészek felületéről, hanem még a működés közben keletkező hőt is képes kezelni. Pontosan emiatt a hidraulika olaj és a motorolaj nagyon hasonlít egymásra. Azonban ez előbbit többféle osztályozás alapján sorolják kategóriákba. Az egyik besorolási lehetőség, amikor az olaj viszkozitását veszik alapul, a második osztályozás a teljesítmény szintjének a megválasztásából adódik. Viszont minden esetben figyelembe kell venni a gyártó előírásait is!

A nemzetközi gyakorlatban az ISO szabályai is szerepet játszanak. A magas minőségű hidraulika olaj bizonyos területeken nagyon nehezen meggyulladó vagy abszolút nem éghető anyagokat alkalmaz. Ezek a tulajdonságok a különféle méretekkel és teljesítménnyel bíró gépjárműk esetén igazán jól hasznosíthatóak. A hidraulika elvéhez tartozik, hogy a folyadékok nem összenyomhatóak, vagyis az erőátvitel különböző az alkatrészek között ás csak nagyon kismértékű veszteséggel valósul meg. Az oilpower.hu áruházban többféle motorolaj és hidraulika olaj közül válogathat, amelyek minősége frenetikus.