Ha létezik az a fogalom, hogy nemzeti ital, akkor Magyarország esetében egyértelmű, hogy melyik lesz az és nagy valószínűséggel mindenki egyöntetűen meg tudná mondani. A pálinka egyet jelent a magyarsággal, ha boldogságra vagy szomorúságra van az embernek oka, mindig ez az ital kerül elő a szekrény mélyéről.

De persze olyan is van, hogy nem is a mélyéről, mert éppenséggel sok háznál folyamatosan kéznél van ez a nedű, hiszen nem kicsi az a tábor, aki vallja, hogy minden vacsora előtt megiszik egy kis pohár pálinkát az egészség kedvéért. Sokan ugyanis fertőtlenítő hatást tulajdonítanak neki, ez azonban nem igazán számít tudományosan bizonyított ténynek, hanem leginkább néphiedelemnek.

Az alapját nyilván az ereje adja ennek a misztikus tulajdonságnak, mert nagyon sokan vannak, akik elviselhetetlennek tartják üdítővel vagy vízzel való leöblítés nélkül a fogyasztását. Akárhogy is, de az biztos, hogy magyar ember pálinka kóstolása nélkül nem nagyon szokott meghalni, ez amolyan kötelező rituálé.