Az erőforrások megtakarításának és a mindennapi élet kényelmének megnövekedett igénye egy olyan rendszer megjelenését eredményezte, mint az intelligens otthon. A fő ok nyilvánvaló: a fűtés-, az áram- és a vízfogyasztás költségeinek csökkentése. Az ilyen rendszerekben a kényelmes hőmérséklet fenntartásáról a szobatermosztát gondoskodik.

Az intelligens otthonok az energiatakarékosságra és az ideális felhasználásra vonatkozó fogyasztói igényekre jelentek meg válaszul. Mivel a költségek fő része a helyiségben a szükséges levegő hőmérséklet megőrzésére fordítódik, az összes alkatrész mögött egy vezérlést segítő eszközkészlet áll. Ezt elsősorban a fűtési, szellőző és légkondicionáló rendszerek szobatermosztátjai fémjelzik.

A modern trendeknek megfelelően, meglehetősen sok lehet ezekből. Az intelligens otthon alapvető elemére példa a wifis hőszabályzó. Ez már nemcsak egy programozható szobatermosztát, hanem okoseszköz, ami kielégíti a fogyasztó kívánságait. A sajátossága az úgynevezett önálló tanulás és alkalmazkodás.