A tánc végig kíséri az emberiséget
A tánc végig kíséri az emberiséget

Az emberiség története során végig megfigyelhetőek rituális jelleggel bíró, valamilyen ritmusra végzett testmozdulatok. Több ezer év során a tánc egy művészeti ággá nőtte ki magát, amelynek a szerepe és jellege kultúránként, népcsoportokként bizonyos különbözőséget mutat.

Fontos szerepet tölt be a nonverbális kommunikációban. A szerelem, a termékenység, halhatatlanság kifejezésében mindig nagy szerepe volt.

Minden kultúrában megfigyelhető az erotikus tartalmú tánc, melynek a szerepe az ellenkező nemű vágyainak a felkorbácsolása. A legősibb gyökerekkel ez a típus rendelkezik, hiszen már ókori civilizációkból is maradtak feljegyzések termékenységi célú ritmikus testmozgásokról.

A modern korhoz köthető a versenytánc, amelynek a legtipikusabb példája a műkorcsolya és a szinkronúszás.

Ázsiában általában mindig valamilyen szimbolikus és jelnyelvi, sokszor harcművészeti jelentőséggel bír, míg Európában általában nincsen közvetlen tartalma.

A tánc segítségével ugyanúgy ki lehet fejezni az érzelmeinket és elmondani egy történetet, mintha azt az irodalom nyelvén tennénk.

Több típussal rendelkezik, melyek közül ma nagyon népszerű a hiphop-hoz tartozó break. A klasszikus stílus képviselői a keringő és a tangó, melyeket mindig valamilyen koreográfia alapján sajátítanak el.

Ebben a művészeti ágban nagyon fontos a megfelelő ruha viselése és annak az alakja, aki azt viseli. Akik versenyszerűen foglalkoznak ezzel a művészeti ággal, ők mindig hosszas gyakorlás során sajátítják el a legrészletesebben a mozdulatokat, melyeket a koreográfia ír elő.