Magyar fillmhét
Magyar fillmhét

Elhunyt Zsigmond Vilmos, az Oscar, BAFTA és Emmy-díjas operatőr. Munkássága előtt tiszteleg majd a 2. Magyar Filmhét, amely a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH támogatásával kerül megrendezésre 2016. március 1. és 6. között.

Az eseményen a 2015-ben bemutatott hazai alkotások mellett a közönség egy válogatást láthat majd a híres operatőr munkáiból, fényképeiből illetve az őt bemutató dokumentumfilmből. Zsigmond Vilmos a 80-as, 90-es években többek között olyan rendezők filmjeit fényképezhette, mint Woody Allen vagy George Miller.

Éppen ezért a 2. Magyar Filmhét az ő munkájának is emléket állít. Emellett a Filmhét célja, hogy mind a nagyközönség, mind pedig a filmszakma megismerhesse a 2015-ben bemutatott nagyjátékfilmeket, TV játékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentumfilmeket és animációkat.

A vetítésre szánt alkotásokat 2016. január 18-ig lehet regisztrálni a Magyar Filmhét hivatalos weboldalán. A hivatalos versenylistát pedig február 1-jén hirdetik majd ki. A díjak pedig a március 6-i díjátadón kerülnek átadásra.