A műhelyekben sokféle szerszámra van igény, általában ezek a helyek megfelelőképpen fel is vannak szerelve. Viszont a ház körüli munkálatok során, a magánembereknek is szüksége lehet időnként az ütvefúrók valamelyikére.

Ezekből a berendezésekből igen széles a kínálat napjainkban, komolyabbak, mint az egyszerű csavarbehajtók, mert a munkavégzés során nemcsak fúrnak, hanem kisebb ütéseket is mérnek az adott felületre, ezáltal még a legkeményebb anyag sem tud nekik ellenállni.

A beton esetében nem ajánlott ez a kis, de erős gép. Ebben a helyzetben a pneumatikus berendezés alkalmazása ajánlott. Az ütvefúrók külsőleg nagyon hasonlóak a hagyományos készülékekhez, csak más a fúrófejük. A teljesítményük eltérő a fa-, a fal- és fémfelületeknél, hiszen minél keményebb az anyag, annál nagyobb teljesítményű gép kell az optimális végeredmény eléréséhez.

Az ütvefúrók megvásárolhatóak bizonyos kiegészítőkkel együtt is, mint amilyenek a mélységütköző, az oldalmarkolat és a hordtáska, de mindegyik gyárilag rendelkezik forgásirányváltó funkcióval és szabályozható fordulatszámmal.