A modern kozmetikumok alkotóelemei leginkább a képregények szuperhőseire emlékeztetnek: nem árulnak el sokat magukról, jó tetteket visznek véghez és álcázzák magukat. A Szépségcenter csapata azonban úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a legjobb ránctalanító hatású összetevőket. A ráncok eltüntetéséhez természetesen azt is tudni kell, hogy milyen hatóanyagok tudnak segíteni a ránctalanításban. Manapság szinte a csapból is a hialuronsav jótékony hatása folyik. Ez nem alaptalanul van így.

Egy hialuronsav molekula, mint valamilyen speciális szivacs, képes akár 1000 vízmolekulát is tárolni. 25 éves kortól kezdve a hialuron mennyisége a szervezetben jelentősen csökken. Ennek oka a stressz, a kedvezőtlen környezeti feltételek, a génkezelt élelmiszerek stb. Gyakorlatilag lehetetlen feltölteni a hialuron tartalékokat kívülről, mivel a sav molekulák tömege nagyon nagy és a behatolási képességük minimális.

A modern kozmetikumok összetételében megtalálható csekély súlyú molekulák azonban lehetővé teszik, hogy a hatóanyag behatoljon a bőr mélyebb rétegeibe, így nemcsak aktiválja a saját hialuron természetes szintézisét, hanem javítja a bőr védekező funkcióit is. Nagyon fontos szerepet játszanak a ráncok eltüntetésében a peptidek is. Ezek az aminosavak láncai, amelyek az alacsonyabb molekulatömeg tekintetében különböznek a legközelebbi rokonoktól, a fehérjéktől. Könnyebbek, stabilabbak és képesek elérni az élő sejt rétegeket.

A leghíresebb peptid, az argireline, úgy működik, mint a Botox, de injekciók nélkül. A peptidek egyik modern képviselője a waglerin, ami a bambuszkígyó mérgének abszolút ártalmatlan analógja. Mindenki tudja, hogy a bőr sejtjei folyamatosan elhalnak és azok helyett újak képződnek. A fiatal sejtek a felszínen mozognak és körülbelül 1 hónapig haladnak át a bőrön. Azonban ez a mozgás az életkorral lelassul. A ránctalanítás hatékony eszközeit kutató tudósok viszont a peptidek olyan komplexét fejlesztették ki, amelyek könnyen felszívódnak a bőrben, helyreállítják a kollagén szintézist és akár 200%-kal felgyorsítják a sejtek mozgását, a bőr regenerálódását.