Franciaország híres borai a világ legjobb szeszesitalai közé tartoznak. A Champagne nevű tartományból azonban ennél több híres pezsgő származik. Ez az általában fehér borból készült szénsavas ital 5 és 7 fokos állapotában fogyasztandó, amit magas nyakú pohárban szoktak felszolgálni.

Elkészítése nem tartalmaz különös titkot, először nagyjából 20 fokon erjeszteni kezdik a szőlőt acél- vagy fahordókban. Amikor ez a folyamat befejeződik, végre kell hajtani egy úgynevezett második erjesztést, ami már a palackokban történik plusz cukor és élesztő hozzáadásával.

Ilyenkor a palack már légmentesen van zárva, így a kémiai folyamat során keletkező széndioxid az üvegben marad és szénsavassá teszi az italt.

Azonban üledék is keletkezik, amit a palackok fejjel lefelé helyezésével és rendszeresen történő forgatásával távolítanak el, ami az élesztő megfelelő elkeveredését is elősegíti. Nagyjából 4000 kiló szőlőt használnak fel, amiből csupán 2600 liter lesz igazi champagne, ez 133 üveget jelent a boltoknak.