Kerttel rendelkező ház mellett nemcsak hagyományos hulladék keletkezik. A biológiailag is lebomló szemetet kerti komposztáló segítségével tudjuk visszaadni a földnek anélkül, hogy túlságosan messzire kéne vele elgyalogolnunk. Egyre többször fordul elő, hogy még a kisebb családok is napi rendszerességgel ürítik ki a kukájukat, mivel már nem lehet elkerülni a felesleges csomagoló anyagokat.

Emellett sok étel sajnos megromlik, akaratlanul is kárba vész. A komposztálás előnye, hogy ezt a romlott ételt nem kell zacskóba csomagolni és kidobni. Ennek a lépésnek az előnye, hogy hozzájárulunk a környezetünk védelméhez, aminek egyre nagyobb a fontossága.

Igaz, hogy sokan nagy hangsúlyt fektetnek a szelektív hulladékgyűjtésre, de a városokban nem tudunk mihez kezdeni az étellel. Nagyszüleink gödröket ástak a kert végében és talicskával hordták bele a lenyírt füvet és a rohadt gyümölcsöket, messziről lehetett érezni az onnan áradó erjedt szagot. Ma már egyszerűbb a helyzet, hála a műanyagból készült kerti komposztálóknak.