Ez a biciklitípus még mindig meglehetősen szokatlan hazánkban, de fokozatosan egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Talán a modern modellek közül a cross kerékpár a leginkább sokoldalú, mivel átmenetet képez a közúti és a hegyi bicajok között. Széles körben használják a legkülönfélébb terepen történő mozgásra.

Az ebbe a kategóriába tartozó példányoknak elég nagy, 28 hüvelykes kerekei vannak, amelyek jó gördülést, sebességbéli teljesítményt és kényelmet nyújtanak a tulajdonosoknak.

A cross kerékpár váza könnyű és merev, az aerodinamikai illeszkedése pedig megkönnyíti a gyors tekerést. Egyetlen hátrányaként, a valamivel kevésbé jó manőverezhetőségét tekintik a hegyikerékpárokhoz képest.

A fentiekből arra a következtetésre juthatunk, hogy a városlakóknak ezek a modellek lesznek az ideális közlekedési eszközök, mert könnyen elmehetnek rajzuk dolgozni, üzleti tárgyalásokra, sőt, pusztán szórakozásból is. A cross kerékpárról beszélve fontos megemlíteni, hogy a magas váz jelenléte megkönnyíti a bringa vállon való hordozását.