Kategória Film

Évszakok kisfilmpályázat: beküldési határidő meghosszabítva

A Mozinet kisfilmpályázatot hirdetett iskoláknak és felnőtteknek egyaránt az Évszakok című természetfilm kapcsán, amely április 14-én kerül a magyar mozikba.

A nagysikerű Vándormadarak alkotóinak új, lenyűgöző látványvilágú természetfilmje Európa élővilágának változásait mutatja be, az elmúlt húszezer évben, a jégkorszak végétől egészen napjainkig.

Kategória Film

Ma kezdődik a 2. Magyar Filmhét

A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH támogatásával, a Magyar Filmakadémia szervezésében ma végre kezdetét veszi a 2. Magyar Filmhét, amely a Mom Parkban kerül megrendezésre. A hivatalos megnyitóra már tegnap sor került, az összesen 6 kategóriában versenyző filmek pedig március 1-6 között kerülnek a publikum elé.

A nézők mintegy 270 filmet tekinthetnek, amelyek egytől egyik a Magyar Filmdíjért versenyeznek. Az eseményen megemlékeznek majd Zsigmond Vilmosra is, ennek apropóján levetítik majd a Fekete Dáliát, ezenkívül pedig számos alkotó filmjét bemutatják versenyen kívül is.

Kategória Film

Napokon belül megkezdődik a 2. Magyar Filmhét

Február 29-én – hétfőn – a Saul fia vetítésével veszi kezdetét a 2. Magyar Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Március 1-6. között a Cinema City MOM Partkban hat kategóriában összesen 270 film kerül majd levetítésre illetve számos egyéb kiegészítő program is színesíti majd az impozáns filmes esemény kínálatát.

A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH támogatásával a Magyar Filmakadémia által szervezett esemény a 86 éves korában elhunyt Zsigmond Vilmos előtt tiszteleg majd. A vetítésékre február 25-től 800 Ft-is egységáron már megvásárolhatóak lesznek a jegyek.

Kategória Film

Kisfilmpályázat: készítsd Te az Évszakok kísérőfilmjét!

A Mozinet kisfilmpályázatot hirdet felnőttek illetve kisiskolások számára, az Évszakok című csodálatos látványvilágú természetfilm apropóját, amely április 14-én debütál a magyar mozikban. A világsikerű Vándormadarak alkotóinak új filmje ezúttal Európa élővilágának változásait igyekszik bemutatni, a jégkorszak végétől kezdve egészen napjainkig.

A legjobbnak ítélt pályaműveket a nagyközönség is megtekintheti majd az Évszakok kísérőfilmjeként szintén a mozikban. A zsűri tagjai: Für Anikó színésznő, Lubics Szilvia hosszútávfutó és Mosonyi Szabolcs természetfilmes. Az alkotók nagy valószínűséggel a filmtörténet egyik legmeghatározóbb természetfilmjét készítették el, ugyanis a több éven át forgatott film, 40 millió dolláros költségvetésből készült végül el.

Kategória Film

251 alkotással neveztek a 2. magyar filmhétre

A Magyar Filmakadémia 2016. március 1. és 6. között rendezi majd meg a második Magyar Filmhetet, a Cinema City Mom Parkban, melyre a január 18-i regisztrációs határidőig összesen 251 filmet neveztek be az alkotók. A hivatalos versenylista 2016. február 1-jén kerül majd kihirdetésre, a díjátadó pedig március 6-án lesz.

A szervezők összesen hat kategóriában várták a nevezőket, amelyek közül 19 nagyjátékfilm, 13 TV-játékfilm, 76 dokumentum, 34 ismeretterjesztő, 72 kisjátékfilm és 37 animációs film érkezett be. A szervezők február 1-jével teszik majd közzé a hivatalos versenylistát, a díjakat pedig az akadémia tagjai ítélik majd oda titkos szavazással.

Kategória Film

Kern féle fekete humor – Jön a Gondolj rám

Kern András legújabb filmje – a Gondolj rám – január 21-én kerül a mozikba, éppen ezért a rendező/főszereplő megosztott néhány érdekességet a film kapcsán. Először is érdemes tudni, hogy a történet központi Dr. Borlai, aki számára rutinfeladatnak minősül bizonyos betegeivel, némi tapintattal, de megosztania a szomorú hírt: már csak megszámlalható mennyiségű idejük maradt hátra a földi életből.

Egy napon azonban egy kolléga éppen Borlaival közli a szörnyű hírt, aki erre “ördögi” tervet eszel ki: magára haragítja a szerretteit. A filmre a Kern féle fekete humor a jellemző, csavaros történetmeséléssel, szellemes mondanivalóval, ugyanakkor meglehetősen mély érzelmekkel. Egyfajta görbetükröt állít elénk, bizonyítva, hogy a jó akarás nem minden esetben célravezető.

Kategória Film

Az elhunyt Zsigmond Vilmos előtt tisztelegnek

Elhunyt Zsigmond Vilmos, az Oscar, BAFTA és Emmy-díjas operatőr. Munkássága előtt tiszteleg majd a 2. Magyar Filmhét, amely a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH támogatásával kerül megrendezésre 2016. március 1. és 6. között.

Az eseményen a 2015-ben bemutatott hazai alkotások mellett a közönség egy válogatást láthat majd a híres operatőr munkáiból, fényképeiből illetve az őt bemutató dokumentumfilmből. Zsigmond Vilmos a 80-as, 90-es években többek között olyan rendezők filmjeit fényképezhette, mint Woody Allen vagy George Miller.

Kategória Film

GONDOLJ RÁM – KERN ANDRÁS ÚJ FILMJE JANUÁR 21-ÉTŐL A MOZIKBAN A vadonatúj előzetes már most látható!

Kern András 18 év kihagyás után ismét a rendezői székben. A Kossuth és Jászai Mari-díjas színész ez alakalommal egy Vámos Miklós novellához nyúlt és készített belőle egy igazi Kern féle „nagyon” vígjátékot. A film zenéjét Presser Gábor szerezte.

A Gondolj rám című film a rendező Kern András, Eszenyi Enikő, Rajhona Ádám, Elek Ferenc, Törőcsik Franciska és Liptai Claudia főszereplésével kerül a hazai mozikba, az újévben, egész pontosan január 21-én. A vadonatúj film előzetes már most látható, amely egyértelműen felcsigázza a kedélyeket.

Kategória Film

Éjszakám a nappalod – pályázat is egyben

November 26-án kerül a mozikba az idei ősz legjobban várt magyar vígjátéka AZ ÉJSZAKÁM A NAPPALOD. Az alkotás főszereplője a sztori szerint nem tud aludni, azaz éjszakai bagolyként rója az utcákat. Nappal dolgozik, éjszaka bulizik, és közben élvezi a kettős életét.

Kategória Film

SCHERER PÉTER BAGLYOT REPTET

Néhány napon belül, egészen pontosan november 26-án kerül a mozikba az idei ősz mondhatni legőrültebb vígjátéka Az éjszakám a nappalod. A film hősei egytől egyik éjszakai baglyok, akik megállás nélkül buliznak és persze egyre nagyobb balhékba is keverednek.

Kategória Film, Kultúra

Hajnali láz világpremierje november 8-án

HL_R6_531435_szinesDélkelet-Európa élvonalbeli filmfesztiválján, Thessalonikiben lesz Gárdos Péter új filmje, a Hajnali láz világpremierje november 8-án. A kétmilliós kikötőváros filmünnepe a legnagyobb múltú európai fesztiválok egyike, november 6-val kezdődően immár 56. alkalommal rendezik meg. A Hajnali láz premierje Gárdos Péter forgatókönyvíró-rendező jelenlétében lesz a fesztivál különprogramjában.

 

Gárdos Péter (Uramisten, Szamárköhögés, A skorpió megeszi az ikreket reggelire) új filmjében saját szülei találkozásának és minden akadályt legyőző szerelmének igaz történetét dolgozta fel, kettejük ötven év után előkerült levelezése alapján. A második világháború utáni Svédországban játszódó romantikus film a borzalmakon is túljutni képes, szenvedélyes élni akarás megható és csodálatos példázata.
A 25 éves Miklós 117 lánynak ír levelet, hogy megtalálja az igazit. A 19 éves Lilivel fél évig levelezik, mire személyesen is találkoznak. A két fiatal fülig egymásba szeret, újra érzik, az élet szép is lehet, és úgy tűnik, nem állhat boldogságuk útjába semmi. Még az sem, hogy Miklós tüdőbeteg, akinek az orvos szerint csak néhány hónapja van hátra.

Kategória Film

Megkezdődött Mészáros Márta legújabb filmjének forgatása

A napokban kezdődött és december közepéig tart Mészáros Márta új filmje, az Aurora Borealis – Északi fény forgatása. A neves forgatókönyvíró-rendezőnő új, immár 26. alkotása egy fordulatokban gazdag, krimiszerűen izgalmas történet. A film két idősíkon, az 50-es években és napjainkban játszódik. Miközben Olga saját családi titkai után nyomoz, megértjük, hogy egy egész „apátlan nemzedék” él identitás-válságban, akik ha szembesülnek gyökereikkel, esélyt kaphatnak egy boldogabb életre. A főszerepeket Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska játsszák.

Kategória Kultúra

Budapesti fesztiválok széles választéka várja a turistákat

Magyarország turisztikai vonzerejét egyre jobban növelik a nemzetközi turistákat is bevonzó programok. Ezek közül is kiemelkedő szerepet töltenek be a budapesti fesztiválok, melyek akár fél milliós nagyságrendű tömeget is képesek megmozgatni. A rendezvények palettája változatos, nemcsak a fiatalok, hanem minden más korosztály is megtalálja az érdeklődési körének megfelelőt.

Kategória Film

Cowboyok filmvetítés

Thomas Bidegain a kétszeres César-díjas francia forgatókönyvíró hamarosan a fővárosba látogat, a mozikban pedig néhány napon belül két filmje is látható lesz. Az egyik a Cowboyok című franci film, melynek sajtóvetítésére 2015. október 7-én – szerdán – 10 órakor lesz, a Franci Intézetben. A film valahol Kelet-Franciaországban játszódik, egy hatalmas prérin elterülő falvacskában.

Kategória Kultúra

Emlékest Erkel András részére

Az emlékest június 7-én kerül megrendezésre, vasárnap 17 órától. Az emlékesten Erkel Andrásra emlékeznek, a tiszteletére egy kis kerti partit szerveznek. Vidám jazz szól majd, barátok történetei lesznek hallhatóak és finom ételekkel és italokkal várják majd a látogatókat. Az emlékesten látható lesz egy kis válogatás is, amelyet az általa készített rajzfilmekből készítenek majd. Erkel András meghatározó alak volt a magyar és az európai animációs filmgyártás során is. Több ismert alkotó- és előadóművésszel dolgozott, mint például Frank Zappa, Michael Jackson, John Coates, Csupó Gábor és így tovább. A vezetésével készült filmek rangos nemzetközi dííjakat nyertek.

Kategória Film

Vetítésre került a Bazi nagy francia lagzik

A francia vígjáték a vegyes házasságok témáját boncolgatja, amely nemrég hazánkban is bemutatásra került. A díszbemutatón jelen volt a filmrendező, illetve az egyik főszereplő is. A rendező a filmen keresztül szerette volna bemutatni a francia társadalom egyik leggyakoribb konfliktusát, amely a vegyes házasságokból következik. A filmbeli házaspár katolikus szellemben nevelte mind a négy lányát, azonban ebből három egy zsidó, egy arab és egy kínai férjet választott. A szülők a legkisebb lányukban bíztak, hogy majd rendes férjet választ magának.

Kategória Film

Bazi nagy francia lagzik

A francia vígjáték rendezője és egyik főszereplője Budapestre érkezik. A film a tavalyi év nagy sikere volt Franciaországban. Az Életrevalók óta ez a film gyűjtötte be az egyik legnagyobb bevételt. A film a top10 legnézettebb francia filmek közé tartozik. A szinkronizált változatot május 28-ától nézhetik meg majd a magyar nézők. A film egy családot mutat be, ahol a házaspár négy lány nevelt fel. A négy lány közül már három férjhez ment, azonban a szülők nagy bánatára, más-más etnikumú és vallású fiút találtak.

Kategória Film

Új film a mozikban

Nemsokára egy új francia vígjáték lesz látható a mozikban. A Bazi nagy francia lagzik című alkotás kiváló szórakozást nyújt majd minden nézőnek. Claude és felesége katolikus neveltetést biztosított négy lányuknak. A három legidősebb már házasságban él, mindegyik más vallású és más etnikumú férjet talált magának. A szülők igyekeznek mindent megtenni azért, hogy azt a látszatot keltsék, hogy elfogadják vejeiket, azonban az előítéleteiket nehezen tagadják.