Ingatlannet
Ingatlannet

Sajnos az utóbbi években a válság miatt eléggé visszaesett a forgalom az ingatlanpiacon. Érzékelhető, hisz kevesebb ingatlan eladás történt. Az ingatlanpiac minden területén lehet érzékelni a visszaesést.

Lakásépítések száma is eléggé visszaesett az elmúlt években, 2009-cel kezdődően. Ha a gazdasági válság pozitív irányba indulna, jobb lenne a gazdaság, a vásárlók is több bizalommal fordulnának az eladókhoz, bátrabban mernének újlakásokat venni. Ez azt is jelenti, ha növekedik a háztartások jövedelme, már bátrabban mozdulnak az emberek. Sokan elhalasztották a lakásvásárlást bízva a jobb helyzetnek, a jobb gazdaságnak. Ez viszont növekedési potenciált adhat majd a lakáspiacnak idén.

A lakásárak növekedése már elkezdődött, a jelei már most megtapasztalhatóak. Például a fővárosban, a belső kerületekben és a nagyobb városokban már mozdultak az árak felfelé. Viszont a kisebb településekre csak később fog begyűrűzni ez az áremelkedés. Nagyon jó példa az Ingatlannet figyelése, rengeteg ingatlan található az oldalon. Idén se várható nagy árrobbanás, csupán néhány százalékos áremelkedés valószínűsíthető.

Idén tervezik a bevezetését a használtlakás vásárlására igényelhető „szocpol” támogatást, mely vissza nem térítendő. Ezzel a lépéssel is nagy lendítést adhatnak a piacnak, hisz eleve pozitív környezetbe érkezik, és így nagyobb lehet a keresletbővítés hatása is.

Egy igen kedvező gazdasági környezetben a bizalom további növekedésével pályára állhat a lakáspiac stabil növekedése 2015-ben. És optimistán lehet mondani, hogy idén várhatóan tovább fog növekedni a forgalom az ingatlanpiacon.