Laktózmentes élelmiszerek
Laktózmentes élelmiszerek

A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia az ételallergiás megbetegedések sorába tartozik. Az ilyen betegek nem fogyaszthatnak tejet, tejtermékeket és semmit, ami ezeket tartalmazza. Számukra csak a laktózmentes élelmiszerek fogyasztása a megengedett.

A tejben található laktóz, vagy más néven tejcukor lebontásához laktáz enzimre van szükség. Azonban ez az enzim a felnőtt lakosság nagy részéből már hiányzik, vagy a termelése olyan lassú, hogy nem győzi lebontani a sok laktózt. Így kellemetlen tüneteket okoz tejfogyasztás esetén.

A laktózmentes diéta betartása nem egyszerű, hiszen nagyon sok étel nem készíthető el tej nélkül. A laktózmentes élelmiszerek készítése során is használnak tejet. De nem a hagyományos, mindenki által jól ismert tehéntejet.

Rengeteg növényből készíthető tejhez hasonló ital, melyek tökéletesen helyettesíthetik a tehéntejet. A legismertebb talán a kókusz- és a mandulatej. De rizsből és egyéb növények magvaiból is készíthető hasonló finomság. A laktózmentes élelmiszerek így bátran fogyaszthatók a laktózintoleranciában szenvedők számára is, hiszen nem fognak jelentkezni a kellemetlen tünetek.