Érdekes módon, a tengerészeket mindig elkapta az ellenállhatatlan vágy, hogy bontsanak egy üveg rumot, amikor tengerre szálltak és ennek kapcsán velük hozták összefüggésbe ezt a jól ismert és közkedvelt italt.

Nem csoda, hogy ez az ital is a Captain Morgan névvel büszkélkedik, aki annak idején hírhedt kalóz hírében állt. Bár a kalóz népség és úgy önmagában a tengerészek nem pusztán jó kedvből fogyasztották az italt.

A dolognak volt egy árnyoldala is, ami szintén a gyógyászathoz vezethető vissza. Abban az időben köztudott, hogy nem léteztek olyan modern fájdalomcsillapítók, mint manapság. A kisebb-nagyobb műtétek előtt a pácienssel rumot itattak, de gyakran bevetették a különféle nyavalyák megelőzése ellen is. Talán innen a mondás, hogy „kismértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság“.

Bár ezek a fejadagok olykor olyan nagyok voltak, hogy Captain Morgan emberei valószínűleg gyakran célt téveszthettek egy sortűz alkalmával. A Captain Morgan manapság már inkább híres, mintsem hírhedt és ezt a kitűnő minőségének, fűszeres mivoltának köszönheti.