Biciklivásárlás előtt jól át kell gondolni, hogy mire fogjuk használni. Nem mindegy, hogy cross kerékpár vagy valamilyen egészen más modellre lesz szükségünk. A bicikliboltokban rengeteg fajta kétkerekű közül választhatunk. Ha bemegyünk az egyikbe, valószínűleg csak kapkodni fogjuk a fejünket.

Amennyiben ötletünk sincs, akkor az első és legfontosabb kritérium a biciklinek a célja, hogy mire szeretnénk használni. Gondoljuk végig, hogy hol és mennyit fogunk tekerni! Például, ha nem szeretnénk száguldozni és nem akarunk a sziklákon ugrálni vele, akkor a cross kerékpár vagy egy jó minőségű mountain bike is a segítségünkre lehet. Ezeknek a felépítése masszívabb, a kerekek általában vastagabbak és a terepre lettek tervezve.

Nem zavarja a folytonos döcögés vagy a hosszú túrák, emellett a cross kerékpár kényelmes is. Úgy van kitalálva, hogy órákon keresztül tudjunk majd rajta tekerni. Ezzel szemben, ha gyorsaságra vágyunk, akkor azt a fajtát kell megvenni, aminek vékonyabbak a kerekei és az ülése magasabban van.

Szintén jó opció lehet, ha csak néha szeretnénk tekerni vagy az iskoláig akarunk elmenni a gyerekkel, akkor ugyanis a városi bicikli lesz számunkra a megfelelő választás. Vásárolhatunk egyetlen sebességgel kialakított modellt, azonban mint a cross kerékpárnál is, hogyha több sebesség közül választhatunk, akkor ugyanolyan könnyedén fogunk haladni lefelé, mint felfelé. A cross kerékpárt azoknak szokták ajánlani, akik terepen járnak, viszont, ha valamikor a városba kell vele menni, akkor sem lesz vele baj.