Manapság már egyre több felgyülemlett stressz keletkezik a munkahelyeken, amelyek elfojtásából rengeteg viszály jöhet létre. Lényegében erre tud alternatív megoldást a munkaügyi mediátor. Tulajdonképpen ennek a szakembernek az a feladata, hogy a felmerülő konfliktusokat kezelni tudja. Mondhatjuk azt is, hogy egy megszervezett vitát kell levezényelnie, aminek a végén a feleknek egy olyan megoldásra szükséges jutniuk, ami mindenkinek kedvező.

Tehát a munkaügyi mediátor egy központi alaknak számít, úgynevezett semleges harmadik félnek, akinek az ügyfeleihez egyformán kell viszonyulnia. Általánosságban ez olyan területeken lehet kifizetődő, mint a munkahelyi balesetek, az esetleges szerződésekkel kapcsolatos problémák, valamint a bérezéssel kapcsolatok viták. A munkaügyi meditátor ilyenkor ügyvédi minőséget képvisel, ezáltal a munkájához tartozik a titoktartás is. Így nem kell semmilyen munkáltatónak attól tartania, hogy a beosztottjának álláspontja valamilyen módon nyilvánosságra kerül.

Ahogy már szinte minden területen lehetnek konfliktusok, úgy a házastársi kapcsolatokban is. Ilyen esetben nem kell egyből terapeutához menni, mert ugyanabban a minőségben szerepel a válási mediátor is. Sokaknak már menthetetlen a házassága, azonban próbálnak megegyezni valahogy, főleg a közös gyerek vagy gyerekek miatt. Ilyenkor a válási mediátor pártatlan félként tudja segíteni ezt a folyamatot, ami sokkal hasznosabbnak bizonyul, mint a válási per kérelmezése.

Ugyanis az ilyen bírósági eljárások során gyakran sérülnek a felek, hiszen olyan érzelmi dolgok kerülnek a felszínre, amelyeket már egyszer elszenvedtek és újra felszakíthatják a sebeket. A szakember segítségével viszont sokkal rövidebb lehet ez az időszak, így kímélve meg az amúgy traumatikus válást. Természetesen, ha a válási mediátor kitűnően végzi a munkáját, akkor olyan eset is előfordulhat, hogy a vitázók meggondolják magukat és úgy döntenek, mégis együtt folytatják tovább a jövőben, persze jelentős változásokkal a kapcsolatban.