Napjainkban a bicikli fogalma igen tág, ugyanis számos kivitelezésben készül ez a méltán egyre népszerűvé váló járgány. A gyors közlekedés kedvelőinek ajánlott az országúti kerékpár, mivel a speciális kialakításának köszönhetően nagy sebesség érhető el vele, a lehető legkevesebb energia felhasználásával.

Az ebbe a sportkerékpár termékcsaládba tartozó típusok között is nagy különbség van ár, forma, méret, design és súly tekintetében.

Az országúti kerékpár kategória egyes darabjainak közös vonása, hogy a váz és a kormány különleges igényeknek megfelelően készült, a jármű igen könnyű és a köpenyek kimondottan keskenyre szabottak.

A váz leginkább carbon és alumínium alkalmazásával kerül forgalomba, a hazai piacon az erre a tematikára szakosodott üzletekben és a felhasználóbarát speedbike.hu webáruházban számos ilyen jellegű modell található, költséghatékony áron. Az országúti kerékpár villája igen hatékony, az optimális rezgéscsillapítás és a lehető legmagasabb szintű kényelem elérése érdekében.