Scotch whisky

Amennyiben férfiakból álló társaság egy asztalhoz ül, akkor szinte biztosan az odakerül egy palack skót whisky is. Ez így van rendjén, hiszen talán nincs is még egy annyira férfias ital, mint a Scotch whisky néven elhíresült változat. Ennek az italnak a különlegessége abban rejlik, hogy legalább 3 éven át érlelik egy speciális kialakítású tölgyfahordóban.

Ami a gyártás helyét illeti, Skóciában összesen 6 régióban foglalkoznak a kiváló Scotch whisky készítésével, ezek a következők: Speyside, Highland, Campbeltown, Islay, Islands és Lowland. A minőségi változat előállításának mindig szigorú szabályai vannak, ami a Scotch whisky esetében különösen igaz. A korábbi konzultációk eredményeként, összesen 5 kategória került definiálásra: Single Malt, Single Grain, Blended Scotch, Blended Malt és Blended Grain.

Bármelyik mellett teszi le a voksát, garantáltan olyan ízeket kóstolhat meg, amelyek semelyik másik alkohollal nem hasonlítható össze. Ez egyben előnye és hátránya is a Scotch whiskynek, hiszen nem mindenki szereti az ennyire karakteres nedűket. Mindenesetre érdemes próbát tenni egy palack megvásárlásával, ha ugyanis valamelyik barátjának vagy ismerősének elnyeri a tetszését ez a kiváló ital, akkor szinte biztosan soha többet nem akar majd lemondani róla.

Amennyiben az összejövetelen barátnők és feleségek is részt vesznek, akkor sem kell aggódni az italválasztás miatt, hiszen a Scotch whisky kiváló alapanyagául szolgál az ízletes koktéloknak. A The Old Fashioned, a Whiskey Sour, a Manhattan, a Boulevardier és a Rob Roy is egyszerűen elkészíthető, a szükséges hozzávalók beszerzését követően.