Fontos különbséget tenni a két eszköz között, mivel a hasonló elnevezés miatt, gyakran össze lehet keverni ezeket. Az elektromos hőlégfúvó sokkal kisebb és teljesen másra használják, mint a hőlégbefúvót, amit a helyiségek felfűtése céljából alkalmaznak.

A kis kézi szerszámmal különféle felületeket melegíthetünk fel, így például könnyebben eltávolíthatjuk a régi festéket és a lakkozást a bútorokról. Régebben sok helyen olajfestékkel festették le a falakat, amit lehetetlen lekaparni.

Egy nagyteljesítményű elektromos hőlégfúvó viszont olyan hőt áraszt, amitől lepattog a festékréteg a falról. A fóliázás során is elektromos hőlégfúvót használnak a szakemberek. Ennek köszönhetően sokkal kezelhetőbbé válik az öntapadós műanyag fólia, amit könnyebb eligazgatni az adott alkatrészeken és egyéb felületeken.

Az elektromos hőlégfúvót barkácsoláshoz és hobbihoz is számos módon felhasználható. A modernebb változatok hőszabályozóval vannak ellátva. Így többféle anyag esetében alkalmazhatóak. A pisztolyfogantyús kivitel egyszerű kezelhetőséget tesz lehetővé.