A kültéri fafelületek kezelésére időnként érdemes egy kis időt és pénzt szánni, mivel a megfelelőképpen karbantartott elemek élettartama ezáltal jelentősen megnövelhető. A vékonylazúr leginkább nem mérettartó szerkezetekre ajánlott, ugyanis az oromdeszka, a kerítés és a faházak esetében alkalmasabb a vastaglazúr használata.

Az alapos előkészítés mindkét festéktípusnál elengedhetetlen, habár napjaink kereskedelmi kínálatában már található olyan vékonylazúr, ami kettő az egyben funkcióval bír, vagyis nem szükséges a felvitele előtt alapozó applikálása.

A selyemfényű kivitelezés nem elfedi, hanem kiemeli a faanyag saját erezetét. A választható színpaletta termékenként eltérő, de minden esetben széles a felhozatal, sőt, található színtelen változatban is.

Ez utóbbi a nemesebb fából készült darabok esetén igen kiváló hatást vált ki. Mélyen belehatol a fába az ilyen festék és egy vékony, de ellenálló réteget képez, ami képes ellenállni az időjárás hatásainak. A vékonylazúr felvitele, az optimális eredmény elérése érdekében, legalább 2-3 rétegben javasolt.